Bartın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanımız Yılmaz Akdeniz, İstiklal Marşımızın kabulünün 103. Yılı dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle andı.
Birlik ve Oda Başkanımız Yılmaz Akdeniz yayımladığı anma mesajında şu ifadelere yer verdi, “12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır.
Bir milli marş yazılması için 500 lira ödül ile yarışma açılmış, birçok şiir Meclis'e gönderilmiş, ama pek beğenilmemiştir. Aslında birçok kişi bunu Mehmet Akif'in yazabileceğini düşünmesine karşılık, O, para ödülü nedeniyle yazmak istememiştir. Ama Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver rica etmiş, ayrıca arkadaşı Hasan Basri bey'in araya girmesi ile kabul etmiştir. On kıta olarak İstiklal marşını yazmıştır. Bu yazılan şiir 17 Şubat 1921 de iki gazete de yayınlanarak, kamuoyuna ilan edilmiştir. Daha sonra 12 Mart 1921'de ise TBMM' nde akşam saatlerinde, Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunmuş, tüm milletvekilleri ayakta ağlayarak alkışlamışlar, Milli Marş olarak kabul etmişlerdir.
Mehmet Akif Ersoy verilen 500 lira ödülü, almamış, Hilal - i Ahmer Cemiyeti bünyesinde bulunan, kadın ve çocuklara iş öğreten, hemde cephedeki askerlere elbise diken, Dar'ül Mesai' ye bağışlamıştır.
İstiklal Marşı' nın iki kıtası bestelenerek okunmaya başlanmıştır . Bestesi önce Ali Rıfat beye yaptırılmış, 1924 ten 1930' a kadar o beste ile okunmuştur. 1930 da Osman Zeki Öngör'e yeniden bestelettirilmiş ve 1930'dan buyana okullarda, törenlerde okunmaktadır.
"Allah, bir daha bu millete İstiklal marşı yazdırmasın! " diyen İstiklal marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy 27 Aralık 1936 'da vefat etmiş ve Edirnekapı mezarlığına defnedilmiş, daha sonra yol çalışması nedeniyle kabri Edirnekapı şehitliğine nakledilmiştir.
İstiklal marşımızın kabulünün 103.yılında Mehmet Akif Ersoy 'u saygı ve rahmetle anıyoruz!”