HABERLERPALANDÖKEN, “2019 ESNAF VE SANATKARIN YILI OLMALI” İŞ YERLERİNDEKİ STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI

PALANDÖKEN, “2019 ESNAF VE SANATKARIN YILI OLMALI” İŞ YERLERİNDEKİ STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI

30-12-2018 680-A+

PALANDÖKEN, “2019 ESNAF VE SANATKARIN YILI OLMALI”

İŞ YERLERİNDEKİ STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI” 
Öte yandan iş yerlerindeki stopaj vergisinin esnaf ve sanatkarın sırtında bir kambur olduğunu söyleyen Palandöken, “İş yeri kiralarındaki stopaj uygulaması, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştü. İş yeri kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödüyor. Yani mülk sahibinin vergisini de kiracı ödemiş oluyor. Esnaf ve sanatkarımızın sırtında adeta bir kambur olan iş yeri kiralarındaki stopaj vergisi kaldırılmalı. Vergi yükü, esnafımızın değil, kira geliri elde eden mülk sahibinin üzerinde olmalı. Kira stopajının kaldırılması ile esnafımız rahat bir nefes alır” dedi.

Ekonomik dalgalanma sebebiyle esnaf ve sanatkarın 2018 yılını durgun geçirdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Özellikle yaz aylarında belirgin olarak hissedilen ekonomik dalgalanma sebebiyle esnaf ve sanatkarımız 2018 yılını durgun geçirdi. Toparlanmak ve harekete geçmek için esnafımız 2019’u bekliyor. Aileleri ve çalışanları birlikte sayıları yaklaşık 10 milyonu bulan esnaf ve sanatkarımızın taleplerine kulak verilmeli. Yeni yılda esnaf ve sanatkara verilecek destek doğrudan halka ve ekonomiye yansıyacak” dedi.
-“TİCARİ AKARYAKIT VERİLMELİ VE ETKİN SİCİL AFFI GETİRİLMELİ”
Taşımacı esnafına mutlaka ticari akaryakıt verilmesini de isteyen Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlar için diğer isteklerini şöyle dile getirdi: 
- “Ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren taksici, dolmuşçu, kamyoncu, halk otobüsçü ve minibüsçü olmak üzere tüm taşımacı esnafa ticari akaryakıt verilmeli. Taşımacı esnafımız üzerindeki haksız rekabetin önüne geçilmeli.
-Esnaf ve sanatkarımızı zorlayan yüksek sigorta primlerinin yüzdesi düşürülmeli. SSK’lılar ile Bağ-kurluların emekli olabilmesi için gereken prim gün sayıları eşitlenmeli. Esnafımızın 2000 öncesindeki Oda ve vergi kayıtları dikkate alınarak emeklilik yolu açan yeni yasal düzenleme yapılmalı. Çırakların sigortalılık süresi de emekliliğe sayılmalı. 
- Ülke ekonomisinin canlanması için esnaf ve sanatkara özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmalı. Yeni işyeri açacak esnafa 5 yıl süreyle vergi indirimi ile birlikte elektrik ve su fiyatlarında esnafa özel indirim sağlanmalı.
- Bankalar kredi verirken esnaf ve sanatkarın mali sicilini bahane ettiği için tüm bankaların uygulaması zorunlu olan etkin bir sicil affı çıkarılmalı.
- Kadın girişimci ve genç girişimci esnafa sıfır faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalı.
-Ülkemize gelen turistlerin şehirleri gezerek esnaf ve sanatkarımızdan alışveriş yapması için her şey dahil sistemden vazgeçilmeli. Turistleri otellere bağımlı olmaktan kurtarmalıyız.
-Yerel yönetimlere, vakıflara ya da devlete ait iş yerlerinde faaliyet gösteren esnafımızın kira artışlarında enflasyon oranı dikkate alınmalı.”